Kako se obući za razgovor za posao?

U potrazi ste za poslom, ali već ste došli do toga da vas je poslodavac pozvao na razgovor? Najpre čestitamo! Zasigurno ste ga zadivili svojom biografijom i prijavom, no sada je vreme za intervju. Svojim ponašanjem i izborom odevne kombinacije  trebate pokazati da ste prava osoba za to. Donosimo nekoliko saveta kako se obući.

 

Elegantno, profesionalno, ali jednostavno

Drage dame, znamo da svaka od vas nastoji što više zadiviti svojim izgledom, ali kada je u pitanju razgovor za posao, ipak treba pripaziti na puno toga. Važno je ne preterati sa sređivanjem, ali s druge strane pokazati eleganciju. Stoga vam preporučamo da birate sigurno. Zasigurno ste čule za diplomatsku eleganciju, pa evo kako biste ju mogle iskoristiti u svom slučaju. Prva kombinacija obuhvata suknju. Najprije izaberite suknju ravna kroja koja pada do kolena. Suknja ne mora biti samo u crnoj boji, ali neka ne bude ni neka kričava boja. Siguran izbor uvek su siva, tamno plava ili neka od tih boja u kombinaciji s jednostavnim uzorkom. Na to dodajte košuljicu kratkih rukava (nikako ne bez njih), a ovisno o godišnjem dobu možete dodati i jednostavan sako. Glavni dodatak eleganciji su cipele. Nekakve jednostavne štikle ili cipele sa malom petom (bez dodatnih i visokih platformi, bez šljokica, nitni i sl.). Zavisno o izboru boje suknje i košulje možete kombinovati crne ili nude štikle. Celokupni dojam zaokružite jednostavnom šminkom – puder, prirodne boje za očne kapke (nude nijanse) i matt ruž. Umesto suknje možete kombinovati i pantalone, a u brojnim trgovinama pronaći ćete ponudu pantalona i sakoa pod oznakom „professional look“.


 

Saveti i za mušku populaciju

Muškarci razgovor za posao shvataju kao gotov čin, posao je njihov, no to ipak nije tako. Razgovor za posao predstavlja ključni korak u prosudbi poslodavca tko će biti njegovi novi saradnici pa se ni muška populacija nikako ne treba opustiti u potpunosti. Pripazite i vi na izgled kako biste impresionirali poslodavca svojom profesionalnošću. Ovisno o vrsti posla na koji ste se prijavili možete igrati s odećom na dve karte. Jedna od njih je obući odelo, ali ako bi to ipak bilo previše, tada izaberite pantalone. Ne birajte farmerice, već pantalone elegantnijeg izdanja. Mogu biti crne, krem, smeđe. Uz njih možete izabrati belu košulju koju ćete ugurati u pantalone, a zatim uskladiti remen i cipele ili za još jednostavnije izdanje obući pantalone i košulju s uzorkom te jednostavne cipele ili pak kožne patike (opet zavisno o mestu za koje se prijavljujete). Također vodite računa o urednosti vaših brkova ili brade.

 

Iako odelo ne čini čoveka, važno je pokazati profesionalnost i pouzdanost u poslovnom svetu.